Reklama
naczynia żeliwne SKKEPSHULT
Losowo wybrana firma:

Wegetarianizm w praktyce - Wojciech Łukaszewski

Wegetarianizm w praktyce

Dowiedz się czym jest wegetarianizm, jak możesz na nim skorzystać i dlaczego tyle osób decyzuje się na wegetarianizm

Zdrowe odżywianie zdobywa ostatnio coraz większą popularność. Ludzie zaczynają rozumieć, że wszelkie fastfoody i kaloryczne, tłuste jedzenie nie służy ich organizmom. Można wręcz powiedzieć, że nastała ostatnio moda na zdrowy tryb życia.

Wraz z upowszechnianiem się zdrowego odżywiania, nastała także moda na wegetarianizm, który praktykuje, według różnych źródeł od 1-3 milionów Polaków.

Niestety świadomość czym naprawdę jest wegetarianizm i na czym polega, jest niezwykle niska wśród naszego społeczeństwa. Większość ludzi wie tylko tyle, że wegetarianie nie jedzą mięsa i na tym kończy się ich wiedza.

Panuje też wiele stereotypów, mitów na temat diety wegetariańskiej i jej wpływu na organizm. Aby rozwiać te wątpliwości i dostarczyć wiarygodnej, praktycznej wiedzy, postanowiliśmy wydać publikację, która przyda się nie tylko tym, którzy już wybrali wegeterianizm, ale także okaże się wartościowa:

  • Dla tych, którzy nie wiedzą czym naprawdę jest wegetarianizm i chcą poznać wszelkie fakty i mity.
  • Dla tych, którzy mają w rodzinie wegetarian i chcieliby zrozumieć "o co w tym wszystkim chodzi"
  • Dla rodziców, których dzieci zdecydowały się na wegetarianizm

Jeśli już jesteś wegetarianinem...

W tym poradniku znajdziesz mnóstwo informacji o swoistych, wartych zauważenia artykułach spożywczych, pojawiających się w naszych sklepach. Wiadomości te są przydatne podczas dokonywania zakupów oraz przyrządzania codziennych posiłków, nie tylko dla całkowitych wegetarian.

Czy jako wegetarianin...

...wiesz, co to jest tempeh albo seitan?

...wiesz, do czego używamy gomasio lub tahini?

...znasz przydatność oleju ostowego albo z pestek dyni?

...potrafisz samodzielnie upiec chleb z dodatkiem quinoa lub amarantusa?

...wiesz jak są oznaczone produkty z nasion genetycznie modyfikowanych?

...wiesz z czego powinno składać się dobre masło?

...wiesz, na czym polega wartość soli?

Pobierz darmowy fragment ebooka, przejdź do pełnej oferty ebooka lub przejdź bezpośrednio do formularza zamówienia (możesz wybrać także wersję drukowaną ebooka).


Zdrowe odżywianie i jego sekrety - Sergiusz Karpov i Wiera Chmielewska

Zdrowe odżywianie i jego sekrety

W jaki sposób odpowiedni dobór produktów żywieniowych i medycyna niekonwencjonalna może polepszyć Twoje zdrowie?

Jeśli należysz do grupy ludzi, którzy nie znoszą lekarzy i środków farmakologicznych, jeśli zależy Ci na zdrowiu i cenisz sobie niekonwencjonalna medycyne i alternatywne podejscie do lecznictwa, czytaj dalej, a będziesz mógł poznać sekret, czym jest naprawdę zdrowe odżywianie.

Z tego specjalnego poradnika opartego na wieloletnim doświadczeniu medycznym, dowiesz się także między innymi:

  • Czym dla Twojego organizmu są produkty surowe i gotowane. Dlaczego warto spożywać do 60% produktów "żywych"?
  • Jak i ile trzeba jeść, czym jest głód "naturalny", a nie "nałogowy". Czym jest obżarstwo i do czego może doprowadzić?
  • Jak skorzystać z naturalnych metod leczenia niewielkim kosztem, poprzez prawidlowe łączenie pokarmów.

Jak skutecznie oczyścić organizm z toksyn?

Czy chociaż raz w swoim życiu przeprowadziłeś oczyszczanie własnego organizmu - tej unikalnej biologicznej maszyny, którą obdarowała cię natura? Nie stosując prawidłowego łączenia spożywanych produktów organizm jest już krytycznie zatruty po 40 roku życia.

Już teraz mając ten podręcznik możesz ruszyć w podróż do idealnego zdrowia. (Uwaga! W przypadku poważnych (oraz zakaźnych) schorzeń musisz przestrzegać porad lekarza rodzinnego).

Pobierz darmowy fragment ebooka, przejdź do pełnej oferty ebooka lub przejdź bezpośrednio do formularza zamówienia (możesz wybrać także wersję drukowaną ebooka).


Kuchnia weganki - Lidia Aleksandra Szadkowska

Kuchnia weganki

Pomyśl, jak dobrze byłoby, gdyby istniała książka, która podsunie Ci sposoby na zastąpenie produktów pochodzących od zwierząt, dbając jednocześnie o to, by wegańskie zamienniki były podobne do oryginałów i również smaczne?

Książka "Kuchnia weganki" jest Twoją przepustką do pasjonującej przygody odkrywania nowych potraw i smaków, która pozwala Ci również przygotowywać substytuty Twoich ulubionych potraw - w wariancie bez mięsa...
Dzięki temu wygrywasz potrójnie: zdrowsze odżywianie, nowe smaki i zachowanie pewnego podobieństwa do smaków, które towarzyszą Ci od lat.

Z książki dowiesz się:

  • Co i jak powinniśmy jadać?
  • Dlaczego mleko i jego przetwory nie służą zdrowiu?
  • O zamiennikach mleka i mięsa
  • Jak skomponować przyprawy służące zdrowiu?
  • Czego możesz użyć zamiast jajka?
  • Jakie stosować zioła przyprawowe?

Poza tym, poznasz sposoby przyrządzania ogromnej ilości wegańskich potraw:

  • Surówki np. z cykorii, selera, włoszczyzny, kalafiora i pomidorów, kapusty pekińskiej, kiszonych ogórków, papryki, a także surówki z roślin dzikich
  • Coś do pieczywa zamiast wędlin, masła i nabiału np. "masło" czosnkowe, pasta z kaszy jaglanej, pasta z ryżu i zielonego groszku, pasztet z kaszy gryczanej, pasztet pieczarkowy, pasta orzechowo-kakaowa, "smalec" wg przepisu Grażyny, majonez z ryżu, pasta - "serek topiony"
  • Zupy np. kartoflanka, zalewajka, biały barszcz, czerwony barszcz, krupnik, kapuśniak z kiszonej kapusty, zupa z kiszonych ogórków, zupa jarzynowa, rosół jarski, grochówka, zupa cebulowa
  • Drugie dania np. gołąbki, bigos jarski lub z kostką sojową, fasolka "po bretońsku", ciasto naleśnikowe, krokiety, pierogi, kasza jaglana z brokułami
  • Sosy np. do spaghetti, pomidorowy, z grzybów, jarzynowy, dyniowo-pomidorowy, cebulowy
  • Dodatki do ziemniaków, kasz i makaronów np. gulasz z cukinii lub kabaczka, por do drugiego dania, marchewka z groszkiem, kotleciki jarskie, leczo, szaszłyki, szparagi "z wody"
  • Dania specjalne np. "ryba" po grecku, bukiet jarzynowo-owocowy, melon z owocami w majonezie, kisiel chlebowy, bakłażan z pieczarkami
  • Wegańskie ciasta i desery np. makowiec, ciasto pomarańczowe, szarlotka, ciasto pieczone na patyku, ciasteczka słone, lody
  • Napoje np. kwas buraczany jako napój, mleko orzechowe, mleko z konopi, napoje owocowo-orzechowe

Wszystkie te dania sporządzane są bez jakichkolwiek dodatków produktów zwierzęcych.

Pobierz darmowy fragment ebooka, przejdź do pełnej oferty ebooka lub przejdź bezpośrednio do formularza zamówienia (możesz wybrać także wersję drukowaną ebooka).


Dieta surowa, która jest... smaczna! - Sergiusz Karpov i Wiera Chmielewska

Dieta surowa, która jest... smaczna!

Z tej książki dowiesz się jak poprzez odpowiedni dobór surowych składników swojego pożywienia możesz odmienić siebie.

Jak Twoja obecna dieta wpływa na zdrowie i samopoczucie?

Warto przyjrzeć się temu, co jemy. Wbrew pozorom, to bardzo ważne, czy będziemy mieli świetne samopoczucie i unikniemy chorób wynikających ze złego odżywiania i prowadzenia niezdrowego trybu życia czy też zaniedbamy te sprawy i zapłacimy za to zdrowiem.

Poradnik "Dieta surowa, która jest... smaczna!" dostarcza potrzebnych informacji, które pomogą Ci lepiej się odżywiać i zdrowiej żyć. Możesz posiąść tę wiedzę już teraz, możesz zainteresować się tym za kilka lat, gdy problemy zdrowotne zwrócą Twoją uwagę na istotność właściwej diety. Wybór należy do Ciebie...

Z książki dowiesz się:

  • Czym jest zakwaszenie organizmu i jak je neutralizować?
  • Czego lepiej nie jeść i nie pić?
  • Co jest powodem przedwczesnego starzenia się?
  • Które witaminy za co odpowiadają?
  • Omówienie najpopularniejszych owoców
  • Omówienie warzyw i soków warzywnych
  • Wiele przydatnych informacji o orzechach

Pobierz darmowy fragment ebooka, przejdź do pełnej oferty ebooka lub przejdź bezpośrednio do formularza zamówienia (możesz wybrać także wersję drukowaną ebooka).

© 2006-2017 zdrowa-zywnosc.net.pl. Wszystkie prawa zastrzeżone.